COVID-19 Pandemisinde Üniversite Öğrencilerindeki Oyun Bağımlılığı Düzeyleri ve Pandeminin Dijital Oyun Oynama Durumlarına Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Berna AKTAŞ
Prof. Dr. Nihal BOSTANCI DAŞTAN
Amaç: Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemisinde üniversite öğrencilerindeki oyun bağımlılığı düzeyleri vepandeminin dijital oyun oynama durumlarına etkisinin belirlenmesidir.Yöntem: Araştırmanın örneklemi; evreni bilinmeyen örneklem formülüyle en az 384 kişi olarak hesaplanmış,araştırma online olarak 427 öğrenci ile tamamlanmıştır. Araştırmada öğrencilere online olarak Anket Formu veÜniversite Öğrencileri İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır.Bulgular: Öğrencilerin pandemi öncesi (%61.1) ve sürecinde (%52.5) dijital oyun oynama süresinin 0-1 saat olarakyoğunlaştığı ve %91.1’i (n=389) pandemi sürecinde daha çok telefonla dijital oyun oynadığı görülmüştür.Öğrenciler pandemi öncesi (%58.3) ve sürecinde (%56.0) en çok bulmaca ve zeka oyunları oynamakta ve pandemisürecinde dijital oyun oynama sürelerinin (%47.3) değişmediğini düşünmektedir. Pandemi süreci öğrencilerin dijitaloyun kullanım süresini ve savaş strateji oyunu oynamalarını arttırmıştır. Öğrencilerin Üniversite Öğrencileri İçin DijitalOyun Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 35.86 ± 16.97’dir. Ayrıca öğrencilerin %6.3’ü bağımlı grup ve %1.6’sıyüksek düzeyde bağımlı grupta yer almaktadır.Sonuç: Öğrencilerin pandemi öncesi ve pandemi sürecindeki dijital oyun oynama süreleri karşılaştırıldığında; busürenin pandemi sürecinde önemli düzeyde arttığı, pandemide en çok telefonla dijital oyun oynandığı ve pandemisürecinin savaş-strateji oyunlarını oynama oranını arttırdığı belirlenmiştir.
Dergi Adı Bağımlılık Dergisi
Basım Tarihi 01-2021