img
Bazı Geleneksel İçeceklerin Mikrohibrit Kompozit Rezinde Meydana Getirdiği Renk Değişikliklerinin İncelenmesi   
Yazarlar
Çağatay Barutcigil
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Osman Tolga Harorlı
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Nilgün SEVEN
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı geleneksel Türk içecekleri içerisinde bekletilen bir mikrohibrit rezin kompozitin renk değişimini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda bir mikrohibrit rezin kompozit (Filtek Z250) kullanılmıştır. Toplam elli adet rezin kompozit örneği (6mm çapında 2 mm kalınlığında) hazırlanmıştır. Spektrofotometre ile yapılan ilk ölçümlerin ardından hazırlanan örnekler dört farklı içeceğe (şalgam suyu, Türk kahvesi, kızılcık suyu ve karadut suyu) ve saf suya konulmuştur. Her grup için 10 örnek hazırlanmış ve 24 saat, 72 saat ve 1 hafta sonunda her bir örneğin renk parametreleri spektrofotometre ile tekrar ölçülerek kaydedilmiştir. Örneklerin renk değişim değerleri (ΔEab*) hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) ve Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi ile yapılmıştır. (p=0,05). Bulgular: Saf su dışındaki diğer içeceklerde bekletilen örneklerde renk değişim miktarları ΔEab*≥ 3,3’den daha fazla bulunmuştur. Tüm içecekler içerisinde en çok renk değişikliğinin, şalgam suyunda bekletilen kompozit örneklerinde olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sınırları içerisinde, kullanılan rezin kompozitin özellikle şalgam suyu ve Türk kahvesi olmak üzere geleneksel Türk içecekleri karşısında renk değişimine karşı dayanıksız olduğu ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bazı Geleneksel İçeceklerin Mikrohibrit Kompozit Rezinde Meydana Getirdiği Renk Değişikliklerinin İncelenmesi
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2012
Cilt No 2
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 7

Paylaş