The Distribution of HLA B27 in Patients with Ankylosing Spondylitis in Eastern Anatolia
Eda Diyarbakır
Atatürk Üniversitesi
Doç. Dr. Nilnur EYERCİ
Hülya Uzkeser
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Saliha Karatay
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Atilla Topçu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Kadir Yıldırım
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Pirim
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Ankilozan spondilit (AS) etyolojisi bilinmeyen kronik enflamatuvar bir hastalıktır. Patogenezde genetik ve çevresel faktörlerin önemli rol oynadığı bilinmektedir. AS gelişimi ile HLA B27 arasında güçlü bir birliktelik saptanmıştır. Bu çalışma ile daha önceki literatür bilgileri ışığında bölgemizdeki HLA B27-AS ilişkisi karşılaştırıldı. Bu çalışmada, modifiye New York kritelerine göre sınıflandırılmış AS’li hasta ve sağlıklı kontroller üzerinde HLA B27 frekansı araştırılmıştır. Çalışmaya birbirleri ile akraba olmayan 84 AS’li hasta ile 73 gönüllü kemik iliği donörü dahil edildi. HLA B27 tiplendirilmesi PCRSSP yöntemi ile belirlendi. Elde edilen bulgulara göre çalışmaya alınan AS’li hastaların yaş ortalaması 31±11yıl olarak bulundu. Aynı grupta erkeklerde (%39.3) HLA B27 frekansı kadınlardan (%19.0) çok daha yüksekti. Ankilozan spondilitli hastalar (%58,3) ile kontrol grubu (%4.3) karşılaştırıldığında hasta grubunda HLA B27 pozitifliğinin yüksek olduğu görüldü (p<0.05). Sonuç olarak AS hastalarında HLA B27 frekansının sağlıklı bireylerden daha yüksek olduğu görülmektedir. Doğu Anadolu Bölgesinin hasta populasyonunda HLA B27 pozitifliği, literatürde verilen diğer oranlardan daha düşük olabilir. Bu durumu inceleyecek yeni klinik çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Dergi Adı İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 02-2012
Doi Numarası 10.7247/jiumf.2012.19.1.23_25
Makale Linki http://medicine.inonu.edu.tr/tfdergi/index.php/public/article/view/jiumf23-25