Assesment of protein gene product pgp9 5 enzyme activity against potential Peptide substrate
İbrahim Pirim
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Nilnur EYERCİ
Amaç. PGP 9.5, kronik dejeneratif hastalıklarda özellikle ubiquitin ile işaretlenmiş inkluzyonlarda bulunan, immunohistokimyasal boyamalarla da gösterilen norona spesifik ubiquitin karboksi terminal hidroksilazdır. Demanslı hastaların post-mortem beyin kesitlerinde patolojik olarak görülen norofibriler düğümler, kortikal Lewy body, Rosenthal fiber ve Pick body’lerde PGP 9.5’in varlığı immunohistokimyasal boyama ile gösterildi. Alzheimer hastalığında yaygın olarak görülen norofibriler düğümler senil plakları çevreleyen nöronlar ile birlikte boyandı. PGP 9.5, ubiquitin karboksi terminal etil esteraz aktivitesi göstermişken, onun substrata spesifikliği açık değildir. Bu yüzden amacımız PGP 9.5’i pürifiye etmek ve enzimin hücre içinde yıkılacak proteinlere bağlanan ubiquitinlerin serbest hale gelmesindeki rolünü göstermektir. Gereç ve Yöntem. Ubiquitin, ubiquitin karboksi terminal hidrolaz ile konjugatlarından ayrılır, bunlardan biri de PGP 9.5’tir. PGP 9.5 insan post-mortem beyin dokusunda homojenize edilip purifiye edildi. Protein sekansı yapılarak doğruluğu belirlendi. Potansiyel peptid substratlar PGP 9.5 ile inkube edildi ve HPLC ile analiz edildi.Bulgular. Dallanmış poliubiquitin lerin PGP9.5 enzimi için substrat olmadığı fakat enzimin düz zincir şeklinde bağlanmış ubiquitinleri substrat olarak tanıdığı gösterilmiştir.Sonuç. Hücre içindeki anormal proteinlerin ubiquitine bağımlı yıkımında ubiquitinin anormal proteine bağlanıp işaretleme şekli önemli olup, sadece düz sıralı ubiquitinler PGP 9.5 enzimi tarafından serbest ubiquitinlere ayrılmaktadır. Enzimin bu aktivitesinin fizyolojik önemi tam açık değildir.
Dergi Adı The Eurasian Journal of Medicine.
Basım Tarihi 08-2009