Evaluation of HLA-B51 Subtypes in Behçet’s Patients with Uveitis
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Türkiye
Aslı Kara
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Behçet hastalığının (BH) bilinen patogenezindeki genetik faktörlerin en önemli bulgusu HLA-B*51 alleli olarak tespit dilmiştir. Bir çok farklı etnik grupta söz konusu ilişki gösterilmiştir. B*51 proteinini kodlayan bölgelerdeki dizi değişimleri birçok çalışmada gösterilmiştir. HLA-B*51’in şimdiye kadar 116 farklı alttipi (HLA-B*51:01-B*51:122) tanımlanmıştır (IMG/HLA 3,5,0, 14 Haziran 2011). Bu çalışmada, 1990 Uluslararası Çalışma Grubu kriterlerine göre BH tanısı almış B*51’i pozitif hasta ve sağlıklı kontroller üzerinde B*51 alttip dağılımı araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmada, Behçet tanısı almış, akraba olmayan, B*51’i pozitif 40 hasta ve 54 gönüllü kemik iliği vericisinden DNA izolasyonu yapıldı. Sekansa spesifik primerler ile polimeraz zincir reaksiyon (PCR-SSP) yöntemi ile B*51 alttip tiplendirmesi yapıldı (One Lambda Inc CA, USA). İstatistiksel verilerin değerlendirilmesinde SPSS versiyon 17, Ki-kare-Fisher exact istatistiksel analiz yöntemi kullanıldı. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre, B*51 alttipleri ile BH hastalarının klinik özellikleri ve laboratuvar parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p<0,05). Aynı şekilde, hasta ve kontrollerin B*51 alttiplerinin frekansında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Toplumumuzda ve diğer etnik gruplardaki Behçet hastalarında sıkça rastlanan HLA*B5101 alttipinin hastalıkla ilişkili olduğu sıklıkla vurgulansa da elde edilen veriler kontrol grubunda aynı alttipin tek başına hastalığın gelişimine katkısı olmadığını göstermektedir. Sonuç olarak, BH’nın gelişiminde genetik faktörler dışında bazı çevresel faktörlerinde rol oynadığını düşündürmektedir.
Dergi Adı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce