Sisteamin putresin ve sisteamin putresin kombinasyonunun bazı bakteriler üzerine etkileri
Prof. Dr. Abdullah DOĞAN
Prof. Dr. Salih OTLU
Prof. Dr. Fatih BÜYÜK
Doç. Dr. Pınar AKSU KILIÇLE
Elif Tazegül
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni antimikrobiyal ilaçların keşfi için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada, bazı mikroorganizmalar üzerine, sisteamin, putresin ve sisteamin-putresin kombinasyonunun etkileri araştırıldı. Araştırmada, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pasteurella multocida ve Pseudomonas aeruginosa suşları kullanıldı. Minimal inhibitör konsantrasyonun (MİK) tespit edilmesinde modifiye Broth Dilüsyon yönteminden yararlanıldı. Dilüsyonların hazırlanmasında ve besi yeri olarak Mueller-Hinton Broth (Becton Dickinson, 211443) kullanıldı. Sisteaminin 0.5 μg/ml konsantrasyonda B. subtilis, 16 μg/ml konsantrasyonda P. aeruginosa’nın üremesini inhibe ettiği, ancak diğer mikroorganizmalar üzerine etkisinin olmadığı görüldü. Putresin dilüsyonlarının test edilen mikroorganizmalar üzerine etkisine rastlanmadı. Sisteamin-putresin kombinasyonunun (1:1) ise E. coli’nin üremesi üzerine etkisi bulunmazken, 16 μg/ml konsantrasyonda B. subtilis, P. multocida, Ps. aeruginosa ve S. aureus’un üremesini engellediği tespit edildi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi