Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yönelik stigma algısı ve ilişkili faktörler: Hemşirelik öğrencileri perspektifi
Öğr. Gör. Nilüfer KIRANŞAL
Doç. Dr. Fadime KAYA SOYLU
Amaç: Bu çalışmanın amacı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilgili stigma algısı, etkileyen faktörler ve ruhsal hastalıklara yönelik inanç ile ilişkisini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı desende yürütülmüştür. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiştir. Bir üniversitenin hemşirelik bölümüne devam eden ve araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 535 hemşirelik öğrencisi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma verileri öğrenci veri formu, DEHB Stigma ölçeği (DSÖ) ve Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar ölçeği (RHYİÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, fark istatistikleri ve ilişki analizi kullanılmıştır.Bulgular:Öğrencilerinyaşortalaması20,59±1,79’dur.DSÖpuanortalaması65,18±10,03’tür.RHYİÖaltboyutpuanortalamalarıincelendiğinde sırası ile en yüksek puanı “Zayıf Sosyal ve Kişilerarası Beceri Alt ölçeği” 22,70±7,47, “Tehlikelilik Alt ölçeği” 13,98±4,50 ve son olarak da “Çaresizlik Alt ölçeği” 13,64±5,34 aldığı görülmektedir. DSÖ ile RHYİÖ toplam puan ve alt boyutları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlenmiştir (p<0,05).Sonuç: Bu çalışmada DEHB olan bireylere yönelik stigma algısını etkileyen bazı faktörler ortaya konmuştur. Hemşirelik öğrencilerinde DEHB’ye yönelik stigma algısını etkileyen kültürel faktörleri ortaya koymak için daha fazla çalışmaya gereksinim vardır.
Dergi Adı Turkish Journal of Child and Adolescent Mental Health
Basım Tarihi 11-2020