Serological Investigation of Bluetongue Virus and Rift Valley Fever Virus Infections in Sheep in Kars Province of Turkey
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Nüvit COŞKUN
Kars ilindeki koyunlarda Bluetongue Virus ve Rift Valley Fever Virus infeksiyonlarının serolojik araştırılması Bu çalışmada Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ilinde küçük aile işletmelerindeki koyunlarda Bluetongue Virus (BTV) ve Rift Valley Fever Virus (RVFV) enfeksiyonları serolojik olarak araştırıldı. Bu amaçla, yerel ırka ait 460 adet koyundan rastgele toplanan kan serumları BTV ve RVFV spesifik antikor varlığı yönünden sırasıyla yarışmalı enzyme linked immunosorbent assay (c-ELISA) ve bloklama ELISA (b-ELISA) testi ile analiz edildi. Koyunlarda BTV için %10.65 seropozitiflik saptanmasına karşın, RVFV yönünden antikor cevabı tespit edilemedi. Elde edilen veriler, kiiçük aile işletmelerinde enfeksiyonun yayılma gösterdiğini ortaya koydu. Bu bilgilerden hareketle bluetongue virus enfeksiyonunun kontrolüne yönelik önerilerde bulunuldu. Ayrıca bu bölgede RVFV varlığı tespit edilmedi. Bu çalışma Kars ilindeki koyunlarda BTV ve RVFV enfeksiyonlarının serolojik olarak araştırıldığı ilk çalışmadır.
Dergi Adı Van Veterinary Journal
Makale Dili İngilizce