Tissue-specific ameliorative effect of resveratrol on oxidative stress and blood lipid profile of mice exposed to cadmium
Derya Kocamaz
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Hale Ergin Eğritağ
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Kadmiyum serbest radikallerin fazla üretimi ve antioksidan savunma sisteminin baskılanması yoluyla oksidatif hasara neden olabilir. Antioksidan özelliklere sahip bir nutrasötik olarak bilinen resveratrolün ağır metallerin toksisitesine karşı koruyucu etkileri olduğu kabul edilmektedir. Çalışmamızda resveratrolün sub-akut kadmiyum maruziyetinin toksik etkilerini bastırıp bastıramayacağı araştırılmıştır. Deney hayvanları 1) Kontrol, 2) Aracı kontrol, 3) Kadmiyum (Cd), 4) Resveratrol (Res) 5) Kadmiyum + Resveratrol (Cd+Res) olacak şekilde gruplara ayrılmıştır. Kadmiyuma maruz kalan farelerin testis ve akciğer dokularında artan lipid peroksidasyonu ve total sialik asit düzeylerinin yanı sıra azalan PON1 düzeyi ve GSH miktarı belirlenmiştir. İlginç bir şekilde, Res ve Cd+Res uygulanan farelerin akciğer dokularında artan lipid peroksidasyonu ve NO düzeyi belirlenmesine rağmen, testis dokularında benzer etkiler belirlenmemiştir. Ayrıca, Cd ve Cd+Res uygulanan farelerde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kanda trigliserit, total kolesterol, çok düşük yoğunluklu lipoproteinler ve düşük yoğunluklu lipoproteinlerin artmasının yanı sıra yüksek yoğunluklu lipoproteinler azaldığı saptanmıştır. Sonuçlarımız kadmiyumun lipid peroksidasyonunu ve total siyalik asit miktarını artırarak, antioksidan düzeylerini azaltarak ve aynı zamanda lipid profilini de etkileyerek dokularda oksidatif hasarı indüklediğini göstermektedir. Ayrıca, bulgularımız resveratrolün sadece testis dokusunda kadmiyum maruziyetine karşı “iyileştirici” bir faktör olarak hareket edebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, resveratrolün iyileştirici etkisinin organizmaların ağır metallere maruz kalma dozuna, maruz kalma süresine ve maruz kalınan dokuya bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Antioxidant defense system,Heavy Metals,Lipid Profile,Natural polyphenols,Oxidative Stress
Dergi Adı Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Makale Dili İngilizce