Pnömonili buzağılarda D vitamini ve bazı biyokimyasal parametre düzeylerinin araştırılması
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Çalışmada pnömonili buzağılarda D vitamini ve bazı biyokimyasal parametre düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, 10 klinik olarak sağlıklı ve 15 pnömonili olmak üzere toplam 25 adet buzağı kullanıldı. Biyokimyasal olarak vitamin D, albümin ve total protein düzeyleri belirlendi. Hasta buzağılar ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; D vitamini, albümin (P<0.01) ve total protein (P<0.05) düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü, globulin ve albümin/globulin düzeylerindeki değişimlerin ise düştüğü ancak istatistiksel olarak anlamsız olduğu belirlendi. Sonuç olarak, pnömonili buzağılarda D vitamini düzeyinin azaldığı belirlendi. D vitamininin immün sistem üzerine etkisi göz önüne alındığında D vitamini takviyesinin solunum yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde ve tedavi masraflarının azaltılması yönünde katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Dergi Adı FÜ Sağ Bil Vet Derg
Basım Tarihi 10-2022