Comparison of enrofloxacin and tulathromycin treatments in sheep with pneumonia caused by Pasteurella multocida
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Reha COŞKUN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Umut BATI
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Emre Bahçivan
Bu çalışmada Pasteuralla multicida kaynaklı pnömonili koyunlarda enrofloksasin ve tulatromisin tedavilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 2-6 yaş aralığında toplam 45 dişi Tuj koyunu kullanıldı. Grup 1 enrofloksasin uygulanan 15 koyun, grup 2 tulatromisin uygulanan 15 koyun ve aynı yaş grubu ve özellikte olan 15 sağlıklı koyun da kontrol grubunu oluşturdu. Solunum sistemi hastalığına ait klinik bulguları olan (öksürük, purulent, seröz, mukopurulent burun akıntısı) koyunlardan bronkoalveolar lavaj sıvısı örnekleri alındı. Alınan örneklerden mikrobiyolojik yönden incelendikten sonra Pasteuralla multicida yönünden pozitif olanlar çalışmaya dahil edildi. Hasta hayvanlardan tedavi öncesi ve tedavi sonrası (tedaviye başladıktan 1 hafta sonra) ve aynı şekilde kontrol grubundan da bir kez Vena jugularisten 10 mL kan örnekleri K2EDTA’lı ve jelli serum tüplerine alındı. Çalışmamızda fiziksel muayene bulgularından rektal ısı, dakikadaki solunum ve nabız sayıları tedavi öncesi verileri kontrole kıyasla istatistiksel düzeyde anlamlı bulunmuştur (P<0.001). Total lökosit sayısı tedavi öncesi hasta gruplarda kontrole göre yüksel bulunmuştur (P=0.010). Biyokimyasal parametrelerden alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalin fosfataz, üre ve kreatin kinaz seviyeleri hasta gruplarda tedavi öncesi kontrole göre istatistiksel düzeyde anlamlı yüksek bulunmuştur (P<0.05). Grup 2’de klinik olarak iyileşme 3. gün, grup 1’de ise 5. günden itibaren gözlemlendi. Sonuç olarak tek doz tulatromisin uygulanması bir hafta enrofloksasin uygulamasına göre klinik olarak daha erken iyileşme sağladı. Aynı zamanda tulatromisinin tek sefer uygulanması açısından daha faydalı ve pratik olduğu sonucuna varıldı.
Enrofloxacin,Pasteurella multocida,Sheep,Tulatromycin,Tuj
Dergi Adı Journal of Advances in VetBio Science and Techniques