Evaluation of acute phase response and oxidative damage in sheep naturally infected with streptococcus pluranimalium using haptoglobin, nitric oxide, and malondialdehyde levels
Akın Kırbaş
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Ramazan Kaman
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Şükrü Değirmençay
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Muhammed Sertaç Eroğlu
Bu çalışmanın amacı Streptococcus pluranimalium ile doğal enfekte koyunlarda haptoglobin (Hp),nitrik oksit (NO) ve malondialdehit (MDA) düzeylerini kullanarak akut faz yanıtı ve oksidatif hasarıdeğerlendirmektir. Çalışmanın hayvan materyalini 4-6 yaş arasında olan S. pluranimalium ileenfekte 60 adet koyun (Enfekte grup) ve 4-6 yaş arasında olan 15 adet sağlıklı koyun (Kontrolgrubu) oluşturmuştur. Mikrobiyolojik analizler için enfekte koyunlardan deri kazıntısı vebiyokimyasal analizler için hayvanların vena jugularislerinden kan örnekleri alındı. Enfektekoyunlardan alınan örneklerden S. pluranimalium, VITEK 2 Kompakt Bakteri Tanımlama ve İzlemeSistemi kullanılarak tanımlandı. Serum Hp ve NO düzeyleri spektrofotometrik yöntemle, MDAdüzeyleri ise tiyobarbitürik asit (TBA) reaksiyonu ile belirlendi. Enfekte grubun Hp (0.17±0.01 g/L),(P<0.001) MDA (1.67±0.04 μmol/L) ve NO (31.14±1.61 μmol/L) (P<0.01) düzeyleri kontrolgrubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak, yüksek serum MDA ve NOdüzeylerinin S. pluranimalium ile doğal enfekte koyunlarda oksidatif hasarın meydana geldiğinigösterdiği sonucuna varıldı. Bununla birlikte, daha yüksek Hp ve düşük Alb konsantrasyonlarının,enfekte hayvanlarda akut faz yanıtının bir göstergesi olabileceği varsayılabilir.
Dergi Adı FU Vet J Health Sci
Makale Dili İngilizce