Normal ve Güç Doğum Yapan İneklerde Bazı Akut Faz Proteinlerinin ve Oksidatif Stres Düzeyinin Belirlenmesi
Emrah Bayyit
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Çok farklı mekanizmalar içeren ve fizyolojik bir süreç olan gebelik, hayvanlarda birçok mekanizmayı etkilemesi nedeniyle,organizmada oluşan akut faz yanıta bağlı olarak akut faz proteinleri (AFP) düzeylerinde artış veya azalışa neden olabilmektedir.Akut faz proteinleri sadece yangısal sürecin teşhis ve prognozunu belirlemek amacıyla değil, aynı zamanda gebelik, doğum,metabolik hastalıklar ve stres gibi yangısal olmayan durumların belirlenmesinde de kullanılabilmektedir. Bu nedenleçalışmanın amacı normal ve güç doğum yapan ineklerde bazı AFP’lerin ve oksidatif stres düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmada,15 adet normal ve 15 adet ise güç doğum yapan Simental ırkı inek kullanıldı. Hayvanların Vena jugularis’inden doğum sonrası(3-48 saat arasında) alınan kanın bir miktarı antikoagulanlı tüplere, kalan kısmı ise antikoagulansız tüplere konuldu. Yapılananalizler sonucunda güç doğum yapan ineklerde haptoglobin, seruloplazmin ve malondialdehidin arttığı, albümin ve redükteglutatyon konsantrasyonunun ise azaldığı belirlendi. Sonuç olarak, yoğun stres altında olan ve müdahale ile doğumugerçekleşmiş ineklerde, akut faz yanıtın ve oksidatif stresin arttığı görülmüştür. Özellikle güç doğumlarda müdahale yapılanineklerde enfeksiyon oluşumunu engellemek amacıyla yapılacak uygulamalara ek olarak meydana gelen oksidatif strese karşıantioksidan uygulamaların da faydalı olabileceği kanısına varıldı.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi