Kadmiyum Uygulanan Farelerde Oluşturulan Oksidatif Strese Karşı Resveratrolün Koruyucu Etkisinin Araştırılması
Canan Işık Bircan
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Kadmiyum ve diğer ağır metaller hem çevresel hem de mesleki maruziyetlerle insan sağlığını tehdit etmekte ve sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır. Resveratrol anti-inflamatuvar, antioksidan, antitümör ve immunomodulatör özellikleri olan doğal bir polifenolik bileşiktir. Bu nedenle yapılan çalışmada farelerin plazma, karaciğer, böbrek ve kalp dokusunda kadmiyum toksisitesine karşı resveratrolün koruyucu etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 35 fare eşit olarak 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu, alkol grubu, kadmiyum grubu (CdCl2, 1 mg/kg/gün), resveratrol grubu (10 mg/kg/gün), kadmiyum+resveratrol grubu (1 mg/kg/gün+10 mg/kg/gün) olarak belirlenmiştir. Tüm uygulamalar 21 gün süreyle oral gavaj yoluyla uygulanmıştır. Uygulama süresi sonunda karaciğer, böbrek ve kalp dokusunda oksidatif stresin gösterge-si olarak malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) miktarları, antioksidan savunmanın biyobelirteci olarak redükte glu-tatyon (GSH) miktarı, akut faz yanıtın bir göstergesi olan total siyalik asit (TSA) ve plazmada aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gamma glutamil transpeptidaz (GGT) aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Kontrole göre, kadmiyum verilen grupta doku (karaciğer, böbrek ve kalp) MDA, NO, TSA düzeyleri ile plazma AST, ALT, GGT aktiviteleri önemli derecede artarken, doku GSH düzeyi ise önemli derecede azalmıştır. Kad-miyum+resveratrol verilen grupta ise doku MDA, NO, TSA düzeyleri ile plazma AST, ALT, GGT aktivitelerinin kadmi-yum verilen gruba göre istatistiksel olarak önemli derecede azalırken, doku GSH düzeyi ise önemli derecede artmıştır. Sonuç olarak kadmiyumun toksik etkisine karşı resveratrolün karaciğer, böbrek ve kalpte koruyucu etkisinin olabileceği kanısına varılmıştır.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi