Peripartum dönemdeki koyunlarda seruloplazmin haptoglobin fibrinojen albümin ve transferrin düzeylerinin araştırılması
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Şemistan Kızıltepe
Rahşan Akpınar
Bu çalışmada peripartum dönemdeki koyunlarda pozitif AFP’lerden seruloplazmin, haptoglobin (Hp), fibrinojen ile negatif AFP’lerden albümin ve transferrin düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal olarak 22 adet 3–5 yaşlı, 54.6±4.7 ağırlığında Tuj ırkı sağlıklı gebe koyun kullanıldı. Çalışmada yer alan hayvanlardan doğum (doğumu izleyen ilk saatler), doğum öncesi ve sonrası 7. ve 14. günlerde kan örnekleri toplanarak ölçümleri yapıldı. Doğumdaki seruloplazmin düzeyi doğumdan 14 gün öncesine göre istatistikî olarak önemli derecede yüksek (P<0.001), doğum sonrası 7. ve 14. günlere göre düşük (P<0.001), Hp, fibrinojen ve total demir bağlama kapasitesi (TDBK) düzeyleri ise doğumdan önceki 14. ve 7., doğum sonrası 7. ve 14. günlere göre istatistikî olarak önemli düzeyde yüksek (P<0.001) bulundu. Doğumdaki albümin, transferrin doyumu (TD) ve Fe düzeyleri doğumdan önceki 14. ve 7., doğum sonrası 7. ve 14. günlere göre istatistikî olarak önemli düzeyde düşük (P<0.001) bulundu. Korelasyon analizleri sonucunda doğum sonrası 14. gündeki serum seruloplazmin düzeyi TD ile (r= -0.480) ayrıca TD düzeyi ise doğumda, Fe (r= -0.717) ile kuvvetli negatif (P<0.01), doğum sonrası 7. (r= 0.664) ve 14. günde (r= 0.438) ise zayıf pozitif korelasyona (P<0.05) sahip olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışma ile Kars ve yöresinde yetiştirilen Tuj ırkı koyunların peripartum dönemdeki AFP düzeyleri ilk kez tespit edilmiş olup, bu konuda yapılacak yeni araştırmalar için kaynak olabileceği düşünülmektedir.
serum albumin,Tuj,akut faz proteinleri,transferrin,haptoglobin,koyun,doğum öncesi dönem,seruloplazmin,doğum sonrası dönem,fibrinojen,kan proteinleri
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler CAB, TUBİTAK