Toxocara vitulorum ile doğal enfekte buzağılarda serum haptoglobin düzeyi, oksidatif belirteçler ve bazı biyokimyasal parametrelerin düzeyinin belirlenmesi
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Ayla Özcan
Halil İbrahim Gökce
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışmanın amacı Toxocara vitulorum ile doğal enfekte buzağılarda serum haptoglobin düzeyi, oksidatif belirteçler ve bazı biyokimyasal parametrelerin düzeylerinin belirlenmesi ve diyagnostik önemlerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, kontrol grubu olarak 10 adet klinik açıdan sağlıklı buzağı ve 1-3 aylık, 20 adet farklı cinsiyette T. vitulorum ile doğal enfekte toplam 30 adet montofon ırkı buzağı kullanıldı. Biyokimyasal analizler için kan örnekleri V. jugularis'ten alındı. Alınan kan örneklerinden bir miktarı tam kan olarak ayrıldıktan sonra geriye kalan kanların serumları elde edildi. Tam kan redükte glutatyon (GSH), serum malondialdehit (MDA), haptoglobin, albümin, aspartat amino transferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), üre, toplam protein ve demir (Fe) düzeyleri kolorimetrik yöntemlerle belirlendi. T. vitulorum ile doğal enfekte buzağılarda serum haptoglobin (P<0.01), AST, ALP ve MDA değerlerinin yükseldiği (P<0.05) albümin, toplam protein, Fe, GSH değerinin ise azaldığı belirlendi (P<0.05). Sonuç olarak, T. vitulorum ile enfekte buzağılarda akut faz yanıt oluştuğu ve bunun sonucu olarak da serum haptoglobin sentezinin arttığı, karaciğerin etkilenip fonksiyonlarının bozulduğu ve oksidatif stres oluştuğu belirlendi.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi