The effect of β-carotene on acute phase response in diethylnitrosamine given rabbits
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Ayla Özcan
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Prof. Dr. Metin ÖĞÜN
Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamed KÜKÜRT
Bu çalışmada, tavşanlara yüksek dozda verilen dietilnitrozaminin (DEN) toksik etkisine karşı oluşabilecek akut faz yanıt (AFY) üzerine ?-karotenin etkisinin araştırılması amaçlandı. Materyal olarak kullanılan 21 adet, 5-7 aylık Yeni Zelanda ırkı tavşan, her birinde 7 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Kontrol: Tek doz %0.9'luk NaCl solüsyonu intraperitoneal (İP), Grup I: Tek doz 100 mg/kg DEN (İP), Grup II: Tek doz 100 mg/kg DEN (İP) + 2 mg/kg/gün ?-karoten 7 gün boyunca günlük oral yolla verildi. Tavşanlardan enjeksiyondan sonraki 1., 4. ve 7. günlerde kan örnekleri alındı. Seruloplazmin düzeyi Colombo ve Richterich yöntemiyle, serum amiloid A (SAA) ve haptoglobin ELISA kit ile albümin, demir (Fe), doymamış demir bağlama kapasitesi (DDBK), AST, ALT ticari kit kullanılarak kolorimetrik yöntem ile, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) ve transferin doyumu (TD) ise Fe ve DDBK üzerinden formülle hesaplanarak saptandı. Haptoglobin ve SAA düzeylerinin 1., 4. ve 7. günlerde (P<0.01), seruloplazmin düzeyinin 1. ve 4. günde kontrol grubuna göre arttığı (P<0.01), TD düzeyinin ise 4. ve 7. günlerde kontrol grubuna göre azaldığı (P<0.05) gözlenmiştir. Sonuç olarak, DEN'in toksik etkisine bağlı olarak meydana gelen AFY'ye ?-karotenin koruyucu etkisinin olabileceği sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi