Yemen Cephesi Komutanlarından Yüzbaşı Arif Bey in Tihame Harekâtı Hakkında Askeri Raporu
Yahya Yeşilyurt
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Oktay KIZILKAYA
Birinci Dünya Savaşı, çok uluslu ve birçok devletin katılmak zorunda kaldığı bir savaştır. Osmanlı Devleti de bu savaşa katılan ve çok uluslu yapıya sahip bir diğer devlettir. Osmanlı Devleti, Müttefik güçlerine karşı birçok cephede mücadele etmiştir. Yemen Cephesi de bunlardan birisidir. Yemen Cephesi, Türk tarihinde çok fazla irdelenmemiş ve hakkında bilinenler de bir iki sayıyı geçmeyecek kaynaklardan ibaret kalmıştır. Oysaki Türk arşivleri, bu cephe hakkında sayısız belgelerle doludur. Bu belgeler Osmanlı ordularının Yemende gayet başarılı olduğunu belirtmektedirler. Ancak Türkiyede Birinci Dünya Savaşı hakkında yapılan çalışmaların genel niteliğine bakıldığında Yemen Cephesinin ya görmezlikten gelindiği yahut oldukça genel ifadelerle geçiştirilmeye çalışıldığı görülür. Bu cephede yaşananlar eldeki mevcut verilerin detayında gizli olduğundan askerî bir rapor ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu verilerden birisi olan Yüzbaşı Arif Beyin askerî raporu, Yemen Cephesinde Osmanlı ordularının vaziyeti ve yaşananlar hakkında bilgiler içermektedir. Bu rapordan yola çıkılarak Yemen Cephesi hakkında bazı temel bilgilere ulaşılmaya ve Türk harp tarihine katkı sunulmaya çalışılacaktır.
Dergi Adı Askeri Tarih Dergisi
Basım Tarihi 05-2015