Heterosiklik 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevinin antioksidan özelliğinin erkek ratlarda (Wistar albino) in vivo olarak belirlenmesi
Doç. Dr. Evren KOÇ
Prof. Dr. Haydar YÜKSEK
Doç. Dr. Murat BEYTUR
Doç. Dr. Onur AKYILDIRIM
Öğr. Gör. Mustafa AKÇAY
Cansu Beytur
4,5-Dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türevli heterosiklik bileşikler sanayide, tıpta, eczacılıkta ve kimyanın pek çokalanında önemli yere sahiptir. Bu bileşiklerin bazı biyolojik aktivite özellikleri in vitro olarak incelenmiş olupbazılarının yüksek aktivite gösterdikleri belirlenmiştir. Bu aktivitelerden biri de 1,2,4-triazol-5-on türevleriningöstermiş olduğu antioksidan özelliğidir. Mevcut araştırmada da, 3-metil-4-(3,4-dihidroksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on (3-MTA) bileşiğinin antioksidan özellik gösterip göstermediği ratlarda in vivoolarak spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Bu amaçla hayvanlar; kontrol grubu, dimetil sülfoksit (DMSO)grubu, 10 mg/kg ve 50 mg/kg 3-MTA bileşiği içeren gruplar olacak şekilde 4’e ayrılmıştır. Yapılanspektrofotometrik analizler neticesinde kontrol grubuna kıyasla serumda 10 ve 50 mg/kg dozunda 3-MTA bileşiğiuygulanan gruplarda (P<0.01), böbrek dokusunda ise 50 mg/kg dozunda 3-MTA bileşiği uygulanan grupta totalantioksidan düzeyleri (TAD) artış göstermiştir (P<0.001). Bununla birlikte; böbrek dokusu total oksidan düzeyinin(TOD) ise kontrol grubuna göre 50 mg/kg 3-MTA bileşiği uygulanan grupta azaldığı belirlenmiştir (P<0.05).Sonuç olarak; elde edilen verilere göre, 3-MTA bileşiğinin sıçanlarda uygulanan doz ve sürede toksik etkigöstermediği, serum ve böbrek TAD düzeyindeki artış ve böbrek TOD düzeyindeki azalmaya göre de olumlubiyolojik aktiviteye sahip olduğu kanısına varılmıştır.
Dergi Adı Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 06-2020