5-Merkapto-2-(3-metil-tiyofen-2-il-metilidenamino)-1,3,4-tiyadiazol bileşiğinin sentezi, karakterizasyonu ve DFT hesaplamaları
Doç. Dr. Murat BEYTUR
Doç. Dr. Onur AKYILDIRIM
Özlem Aktaş Yokuş
5-Merkapto-2-(3–metil–tiyofen-2–il-metiliden-amino)-1,3,4-tiyadiazol bileşiğisentezlenmiş ve IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopik yöntemleri ile karakterizeedilmiştir. Sentezlenen bileşiğin geometrik optimizasyonu Gaussian G09W yazılımıkullanılarak DFT/B3LYP yöntemi ve 6-311G+(d,p) temel seti yapılmıştır. Elde edilenoptimize yapıdan molekülün geometrik yapıları, titreşim dalga sayıları, 1H ve 13Cnükleer manyetik rezonans kimyasal kayma değerlerinin kuantum kimyasalhesaplamaları elde edilmiştir. Bu değerler ile deneysel spektroskopik değerlerkarşılaştırılmıştır. Teorik değerlerin deneysel değerleri desteklediği gözlemlenmiştir.İlaveten, ilgili bileşiğin, çizgisel olmayan optik özellikleri; tek nokta enerji hesabındapolar hesapları yapılarak polarizebilite ve hiperpolarizebilite değerleri hesaplanmıştır.Son olarak, Mulliken atomik yükleri, HOMO-LUMO enerjileri, dipol momentleri, toplamenerjileri, iyonlaşma potansiyeli, elektron ilgisi, moleküler yumuşaklık, molekülersertlik ve elektronegatifliği aynı metotlar ve aynı set kullanılarak hesaplanmıştır.
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 08-2019