2-N-Formilaminotiyofenol bileşiğinin spektroskopik karakterizasyonu, elektronik ve çizgisel olmayan optik özellikleri
Doç. Dr. Onur AKYILDIRIM
Doç. Dr. Murat BEYTUR
Faruk Kardaş
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Özlem GÜRSOY KOL
Bu çalışmada, 2-N-formilaminotiyofenol bileşiğinin teorik spektroskopik özellikleri incelenerekbazı deneysel verilerle mukayese edilmiştir. Bu amaçla, öncelikle çalışılan bileşik B3LYP, HF yöntemlerive 6-311G++(d,p) temel seti kullanılarak optimize edilmiştir. Elde edilen optimize yapı yardımıyla GIAOmetoduna göre 1H-NMR ve 13C-NMR kimyasal kayma değerleri Gaussian G09W programı vasıtasıyla gazfazında hesaplanmıştır. δ exp=a+b. δ calc. eşitliğine göre teorik değerler ile deneysel veriler SigmaPlot programıkullanılarak grafiğe geçirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre teorik verilerin deneysel verilerle uyumlu olduklarıgörülmüştür. Çalışmanın teorik kısmında ayrıca, aynı metodlar ve temel set kullanılarak sentezlenen bileşiğinIR frekans değerleri hesaplanmış, bulunan değerler belirli uyum faktörleri ile çarpılmıştır. Teorik infraredspektrumları HF ve B3LYP yöntemlerine göre elde edilmiştir. UV-vis değerleri de etanollü ortamda teorik olarakhesaplanmıştır. İlaveten, molekülün bağ uzunlukları, bağ açıları, Mulliken atomik yükleri, HOMO-LUMOenerjileri, dipol momentleri, toplam enerjileri, iyonlaşma potansiyeli, elektron ilgisi, moleküler yumuşaklık,moleküler sertlik ve elektronegatifliği aynı metodlar ve aynı set kullanılarak hesaplanmıştır. Son olarak, ilgilibileşiğin, çizgisel olmayan optik özellikleri; tek nokta enerji hesabında polar hesapları yapılarak polarizebiliteleri,hiperpolarizebilite değerleri hesaplanmıştır.
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology
Basım Tarihi 06-2018