Orta Aras Havzası nın Tarihi ve Kültürel Zenginliği
Dr. Öğr. Üyesi Ayhan YARDİMCİEL
Aras Nehri Doğu Anadolunun kuzey kısmında yer alan önemli nehirlerden biridir. Yerleşim yerlerinin seçilmesinde su ve iklimin önemli olduğu göz önüne alınırsa Aras Nehri Havzası bu bağlamda en uygun yerleşim yerlerindendir. Eskiçağdan itibaren yazılı kaynaklarda bahsi geçen Aras Nehri, geçtiği yerlerde meydana getirdiği ılıman iklim nedeniyle tarihin her devrinde havzasında yerleşimlere olanak sağlamıştır. Özellikle Orta Aras Havzası (Kars-Iğdır) bölümünde bulunan birçok kale, höyük ve su kanalı bu havzanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda bölgedeki en eski yollarda bu nehre paralel olarak gelişmişlerdir. Konumu nedeniyle bugünde olduğu üzere devletler ve kültürler arasında doğal sınır niteliği görmüştür.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK ULAKBİM