Gebelik Periyodu Boyunca Çinko Verilen Koyunlarda Redükte Glutatyon GSH Malondialdehit MDA ve Nitrik Oksit NO Düzeylerinin Araştırılması
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Ayla Özcan
Çalışmada gebelik periyodu boyunca koyunlara çinko verilmesinin, redükte glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada materyal olarak yaklaşık 3 yaşlı 20 adet Tuj ırkı koyun kullanıldı. Koyunlar deneme (n=10) ve kontrol (n=10) olmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Deneme grubundaki koyunlara gebelik periyodu süresince (ortalama 150 gün) her gün 30 mg çinko ağız yolu ile verildi. Gebe kalmadan önce bir kez ve gebelik süresince her ay kan numuneleri alındı. Numunelerde tam kan GSH düzeyleri ile plazma MDA ve NO derişimleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Gebelik öncesine göre gebelik boyunca her iki grupta da MDA düzeyleri artarken, GSH düzeyleri azaldı (p<0.001). Gebeliğin ikinci ayından itibaren çinko verilen grupta kontrole göre MDA düzeyleri azalırken, GSH düzeyleri artış gösterdi (p<0.01). Gebelikle birlikte artmaya başlayan NO değerinin gebeliğin 3. ayında en yüksek düzeyde olduğu saptandı. Çinko verilen grupta ise NO düzeylerinin gebeliğin 5. ayında kontrol grubuna göre düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç olarak; gebe koyunlara ağız yolu ile verilen çinkonun gebelikte değişen antioksidan sisteminin güçlenmesine ve gebeliğin son döneminde artan NO düzeyinin azaltılmasına olumlu katkılar sağladığı sonucuna varıldı.
glutatyon,çinko,koyun,nitrik oksit,mineral madde ilaveleri,koyunlar,gebelik,antioksidanlar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi