Damar içi Levamizol Uygulamasının Adenozin Deaminaz Aktivitesi ve Nitrik Oksit Düzeylerine Etkisi
Prof. Dr. Emine ATAKİŞİ
Erdoğan Uzlu
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Metehan Uzun
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Çitil
Hidayet Metin Erdoğan
Bu araştırma ile immunsitumülatör etkisi olduğu bilinen ve bir antihelmentik olan levamizolün intravenöz uygulamasının kısa sürede ve farklı dozlarda plazma nitrik oksit düzeyi ile adenozin deaminaz aktivitesi üzerine etkisi olup olmadığını ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu amaçla 2-3 kg ağırlığında 17 adet Yeni Zelenda ırkı tavşan kullanıldı. Tavşanlar kontrol (n=5), grup I (n=6), grup II (n=6) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 1 mi serum fizyolojik, I. gruba 2.5 mg/kg ve II. gruba ise 5 mg/kg levamizol çözeltisi kulak venasmdan enjekte edildi. Enjeksiyonlardan sonra 1, 3, 6, 10 ve 20. dakikalarda kan örnekleri alınarak, plazmaları elde edildi. Plazma örneklerinde nitrik oksit düzeyi ve adenozin deaminaz aktivitesi kolorimetrik olarak belirlendi. Plazma adenozin deaminaz aktivitesi ve nitrik oksit değerlerinde gruplar arasında ve süreler açısından istatistiksel olarak herhangi bir fark tespit edilemedi. -Sonuç olarak immunstimülatör ve antihelmentik tedavi dozlarında damariçi levamizol uygulamasının kısa sürede adenozin deaminaz aktivitesi ve nitric oksit düzeyleri üzerine istatistiki olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
tavşan,farmakodinamik,adenozin deaminaz,levamizol,farmakokinetik,damar içi enjeksiyon,antihelmintikler,nitrik oksit
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Veterinarium