img
Protective effect of vitamin E on the oxidative damage caused by acute sodium nitrite intoxication   
Yazarlar
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Ayla Özcan
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmanın amacı, akut nitrit zehirlenmesi oluşturulan tavşanlarda antioksidan sistemlerde meydana gelebilecek değişimleri saptamak ve bu hasarın önlenmesinde bir antioksidan olan E vitaminin rolünü araştırmaktır. Materyal olarak 20 adet erkek tavşan kullanıldı. Denemeden önce kontrol değerlerinin saptanması için 10 tavşandan kan numuneleri alındı. Yirmi adet tavşan deneme ve tedavi olmak üzere 10' arlı 2 gruba ayrıldı. Deneme grubuna 60mg/kg dozda sodyum nitrit (SC), tedavi grubuna da 60mg/kg dozda sodyum nitrit (SC) + 100mg/kg dozda $alpha$-tokoferol (İP) uygulandı. Enjeksiyondan l, 12 ve-24 saat sonra kan numuneleri toplandı. GSH, MDA, glukoz ile total protein düzeyleri kolorimetrik yöntemlerle ölçüldü.Enjeksiyondan 12 saat sonra deneme grubundan alınan kan örneklerinde GSH düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli şekilde düşük (p (0.01), MDA düzeyi istatistiksel olarak önemli şekilde yüksek (p (0.01) olarak saptandı.
Anahtar Kelimeler
tavşan,E vitamini,serbest radikaller,sodyum nitrit,nitrik oksit,koruma
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi ISSN 1300-6045
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2002
Cilt No 8
Sayı 2
Sayfalar 123 / 126
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş