Heterotopic Allogenic and Autogenic Ovarian Transplantation in Rabbits Assessment and Comparison of the Morphological and Endocrine Characteristics
Temur İsmail
Kahraman Ülker
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Abdulaziz Gül
Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Hüseyinoğlu Urfettin
Prof. Dr. Mete CİHAN
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Mahmut Sözmen
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, immün sistemi baskılanmış tavşanlara subkutan heterotopik allojenik ve otojenik yumurtalık naklinin endokrin ve morfolojik özelliklerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Her gruba 7 tavşan dahil edildi. Grup I (allojenik: n=7) taze subkutan heterotopik allojenik transplantasyon (grup IIIden, grup Ie), grup II (otojenik: n=7) taze subkutan heterotopik otojenik transplantasyon (kendi ciltaltlarına) ve grup III donor grupları olarak belirlendi. Serum follikül stimülan hormone (FSH) düzeyleri, grup Ide, 2. haftada, 3. haftadaki değerlerden (P=0.017) anlamlı derecede daha düşüktü, ve grup IIde 4. haftadaki değerler, diğer haftalardaki değerlerden anlamlı olarak daha yüksekti (P=0.001). Serum 17-β estradiol (E2) düzeyleri, grup Ide, 3. haftada, 1. ve 2. haftalardaki değerlerden anlamlı derecede düşüktü (P=0.008) ve grup IIde 4. haftadaki değerler, diğer zamanlardaki değerlerden anlamlı derecede düşüktü (P=0.001). Serum progesterone (P4) düzeyleri, grup Ide, anlamlı farklılık göstermedi (P=0.441) ve grup IIde, 3. haftadaki değerlerden, 1. haftadaki değerler anlamlı olarak yüksekti, ANOVA testine göre (P=0.033). Histolojik inceleme Hematoksilen-eozin (HE) ile boyanarak ışık mikroskobu ile yapıldı. Bizim sonuçlarımız özellikle dört haftalık dönemde, FSH ve P4 düzeyleri açısından otojenik ve allojenik heterotopik taze nakledilen yumurtalık dokusu arasında anlamlı fark olmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, otojenik ve allojenik taze nakledilen yumurtalık dokularının endokrin ve histolojik yönden benzer özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi