Antonio Negri ve Michael Hardt Düşüncesinde İmparatorluk, Çokluk ve Biopolitik Üretim Kavramları Üzerine
Doç. Dr. Aykut AYKUTALP
Doç. Dr. Adem ÇELİK
Bu çalışma son dönemin önemli düşünürlerinden Antonio Negri ve Michael Hardt’ın İmparatorluk,Çokluk ve Biopolitik üretim kavramlarına odaklanmaktadır. Çağdaş siyasal tartışmaların merkezindeki bukavramlar yeni bir egemenlik biçimi olarak ele alınan İmparatorluk fikrinin düşünsel temellerini olduğukadar çağdaş kapitalizmdeki ekonomik dönüşümü ve bu çağın yeni öznellik biçimini de tartışmayaaçmaktadır. Negri ve Hardt’a göre İmparatorluk küresel uzamda işleyen bir ağ mantığı, egemenlik biçimiolarak ulus devletlerin siyasal sınırlarını aşan yeni bir egemenlik ve yönetimsel mantık olarakgörülmektedir. Çokluk ise imparatorluğun iktidar ve komuta biçimlerine karşı kolektif ve müşterek birtoplumsal özne olarak ele alınmaktadır. Biopolitik üretim ise kapitalist üretimdeki maddi mallarınüretimini merkeze alan iş ve çalışma örgütlenmesini aşan duyguların, sembollerin, simgelerin, iletişiminve işbirliğinin merkezinde olduğu hayatın üretimi olarak tarif edilmektedir. Bu üç kavram çağdaşdünyanın ekonomik, siyasal dönüşümünü anlamak açısından önemli bir çerçeve çizmektedir. Bu çalışmada üç kavramın sınırları dahilinde Negri ve Hardt düşüncesinin tartışmaya açtığı küresel değişimlerindoğasını anlamayı hedeflemektedir.
Dergi Adı Kaygı Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi
Basım Tarihi 10-2018