SİYASAL PARTİ İMAJININ SEÇMEN TERCİHLERİNE ETKİSİ: KÜTAHYA VE AFYONKARAHİSAR’DA CHP’YE OY VERMEYEN SEÇMEN ÖRNEĞİ
Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir YAŞAR
Avrupa’da Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimi’nin sonucunda ortayaçıkan toplumsal değişim ve dönüşümler, geleneksel iktidar anlayışınave toplumsal düzene son vermiştir. Geleneksel olanın son bulması,genel halk kitlelerinin seçme hakkına kavuşmalarını sağlarken, iktidarda seçimlerle belirlenir hale gelmiştir. Bu yeni düzenin en önemliaktörleri ise siyasal partiler olmuştur. Siyasal iktidarın, kitlelerininsiyasal tercihleri neticesinde belirlenmeye başlaması, seçmentercihlerinin altında yatan faktörlerin neler olduğu sorusunu ve seçmendavranışlarının analizini önemli bir çalışma alanı haline getirmiştir.Bilimsel araştırmalar, seçmen davranışlarının ideolojik, kültürel,ekonomik, iletişimsel vb. birçok faktör tarafından etkilendiğini ortayaçıkarmıştır. Bu durum, iktidarı ele geçirmek ve denetimi altında tutmakisteyen siyasi partileri, örgüt yapılarından ideolojilerine, ekonomipolitikalarından, çevre politikalarına ve partinin seçmendeki imajınakadar geniş bir alanda birbirlerinden farklılaşmaya ya da birbirlerinebenzemeye yönlendirmiştir. Bu bağlamda, Türkiye’nin özellikle 1980sonrası dönemde, neoliberal politikalar ekseninde önemli dönüşümleryaşadığı görülmektedir. Siyasal, ekonomik ve kültürel sahaları büyükölçüde etkilediği kabul edilen bu dönüşümler, siyasal partilerin politik,ekonomik ve kültürel sahalara yönelik politikaları üzerinde de etkiliolmuştur. Bu durum, politik sahadaki iktidar yarışının, ulusal gelirineşit paylaşımı, eğitim, sağlık hakları, hukukun üstünlüğü ve adaletintesisi, ekonomik ve demokratik standartların yükseltilmesi gibi temelalanlar üzerinde sürdürülmesi yerine, kültürel kimlikler üzerinden yürütülmesine neden olmaktadır. Böylece kültürel kimliklere ilişkinsöylem, seçmen tercihlerini etkileyen önemli faktör haline gelmiştir. Buçalışma, Türk demokrasinin inşasında belirleyici bir konum edinmişbulunan kurucu parti CHP üzerinden, ona oy vermeyen seçmenin sözkonusu tercihinin altında yatan tarihsel ve güncel nedenleri, Türkiye’de1980 sonrası dönemde yaşanan dönüşümler temelinde çözümlemeyiamaçlamaktadır.
Dergi Adı International Balkan University
Basım Tarihi 01-2019