Vertebral Scale System to Measure Heart Size in Thoracic Radiographs of Turkish Shepherd Kangal Dogs 29 723 726 2005
Gülanber Erol Güçlü
Ramazan Gönenci
Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Ümit Kaya
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Halil Selçukbiricik
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Veteriner hekimlikte kalbin büyüklüğünün tespiti kalp hastalarının değerlendirilmesinde önemlidir. Klinik olarak sağlıklı olan ve thoraks radyografilerinde bir anormallik bulunmayan 120 (42 Dişi) Türk Çoban köpeğinde radyografik olarak kalp büyüklüğü ile thorakal vertebralar karşılaştırıldı. Böylelikle Türk Çoban köpeklerinde Vertebral Skala Sistemine (VSS) göre kalp büyüklüğünün tespit edilmesi amaçlandı. Thoraks radyografileri lateral pozisyonda çekildi. Bu radyografilerde kalbin uzun ekseni ve kısa ekseni milimetre olarak cetvelle ölçüldü. Daha sonra bu ölçümler dördüncü thorakal vertebradan kaudale doğru karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmada uzun ve kısa eksenlerin kaç adet thorakal vertebraya denk geldiği belirlendi. Her iki eksenin thorakal vertebra sayısı toplamı kalbin VSS ile büyüklüğünü oluşturdu. Ortalama değer ve standart sapma ile vertebral kalp büyüklüğü (VKB) 9,7 ± 0,67 kısa eksen 4,46 ± 0,38; uzun eksen ise 5,24 ±0,39 vertebra olarak saptandı. Klinik paratikte VKB kullanımı kolay ve objektif bir yöntemdir.
teşhis,morfometri,kalp,hayvan anatomisi,radyografi,köpek,Türkiye,biyometri,kalp hastalıkları,tanı teknikleri,Kangal köpeği
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences