Üç Buzağıda Karşılaşılan Çoklu Ürogenital Sistem Anomalisi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Sadık Yayla
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Bu makalede farklı ırklara ait 3 buzağıda karşılaşılan ve intestinal sistemle ilişkili çoklu ürogenital sistem anomalisinin tanımlanması ve bunlara ait sağaltım sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Operasyon öncesi ve sonrasında yapılan incelemelerde 3 buzağıda da ortak olarak atrezia ani, atrezia vulva, mega vajina, rekto-vajinal fıstül saptandı. Ayrıca, 1 nolu olguda mega uterus, urakus fistülü, 2 nolu olguda ise vajinanın ektopik olarak archus ischiadicus'un hemen altında şekillendiği görülürken, bu olguda archus ischiadicusun hemen altında eni 8 cm uzunluğu ise 17 cm olarak ölçülen kitleden alınan doku örneğinin histopatolojik incelenmesinde kitlenin normal vajina dokusuyla uyumlu olduğu anlaşıldı. Her üç olguda operasyonla mevcut sorunlar giderilerek, buzağıların normal ürinasyon ve defakasyon yapmaları sağlandı. Olguların postoperatif 6 ay süreyle yapılan kontrollerinde yaşamlarını normal bir şekilde sürdürdükleri görüldü. Sonuç olarak, olguların doğru tanımlanarak, uygun operatif sağaltım yöntemlerinin uygulanması durumunda benzer olgularda da olumlu sonuçlar alınarak milli ekonomiye katkıda bulunulabileceği görüşündeyiz.
dölyatağı,buzağı,üreme sistemi,ektopi,vajina,anormallikler,fistül
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi