Identifi cation of Normal Retina s Variations in Kars ShepherdDogs via Fundoscopic Examination
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Emine Güngör
Prof. Dr. Turgut KIRMIZIBAYRAK
Şaroğlu Murat
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Sadık Yayla
Bu çalışmada, Türkiye’nin kuzeydoğusunda özellikle Kars ve çevresinde yetiştirilen Kars Çoban Köpeklerinde fundoskopik muayene ile retinanın normal varyasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, farklı yaş ve cinsiyetteki sağlıklı 50 Kars Çoban Köpeği üzerinde yürütülmüştür. Tapetal fundus yeşil-sarı-mavi renkli ve granüler görünümlü, non tapetal fundus koyu renkli (koyu kahverengi) olarak gözlenmiştir. Tapetal bölgedeki bu granüller açısından cinsiyete göre dağılımda istatistik olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Optik disk hafif köşeli-oval şekilde ve açık pembe renkli, genellikle tapetal bölgede görülmesine rağmen, tapetal bölge ile nontapetal bölge birleşim yerinde de belirlenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Sonuç olarak, Kars Çoban Köpeklerinde tapetumun yeşil-sarı-mavi granüler, nontapetumun ise koyu renkli, optik diskin açık pembe renkli ve hafif köşeli oval şekilli olduğu, dolayısıyla belirlenen renk ve varyasyonların diğer morfolojik özelliklerde olduğu gibi ırka özgü bir özellik niteliğinde değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır.
Kars,Kars köpekleri,çoban köpeği,fundoskopik muayene,retina
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale