Comparison of Fixation Methods for Peripheral Nerve Fiber
Damla Haktanır
Hasan Hakan Bozkurt
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Doğru bir tespit işlemi miyelinli periferik sinirlerin morfolojik değerlendirmesi için ön koşuldur. Kalp perfüzyonu ve daldırma en yaygın kullanılan tespit yöntemlerindendir. Çalışmamızda bu metotlara ek olarak damlatma tekniği olarak adlandırılan yeni bir tespit metodu uygulandı. Sinir doku örneği canlı hayvan üzerinden çıkarılmadan ön tespit işlemine tabi tutulduktan sonra rutin tespit işlemleri tamamlandı ve üç tespit yönteminin tespit artefaktları açısından birbirleriyle histomorfometrik ve stereolojik olarak karşılaştırılması gerçekleştirildi. On sekiz adet dişi Wistar albino sıçan kullanıldı. Hayvanlar sırasıyla daldırma, damlatma ve kalp perfüzyonu olmak üzere üç eşit gruba ayrıldı. Her bir gruptaki hayvanlara ait siyatik sinir örneklerinin kantitatif değerlendirilmesi toplam miyelinli akson sayısı, normal miyelinli akson sayısı, miyelin kompaksiyonundaki değişimler içeren aksonların sayısı, düzensiz demet yapısı ile kıvrımlı miyelin halkaları içeren miyelinli aksonların sayısı ve g oranları hesaplanarak gerçekleştirildi. Elde edilen bulgulara göre daldırma tespit grubundaki normal miyelinli akson sayısında, damlatma ve kalp perfüzyonu grupları ile karşılaştırıldığında belirgin bir düşüş belirlendi. Bununla beraber damlatma tespit grubunda miyelin kompaksiyonunda değişimler içeren akson sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş kaydedildi. Buna karşın miyelin kalınlığı ve ortalama akson alanında farklılık gözlenmedi. Sonuç olarak sıçan modelinde damlatma tespit tekniğinin periferik sinir morfolojisinin değerlendirilmesinde geçerli ve pratik bir metot olduğu gösterildi.
hayvan modelleri,doku bilimi,deney hayvanları,miyelin,sıçan,fiksasyon,morfoloji,sinir hücresi
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi