Bir Buzağıda Medyan Yüz Yarığı Anomalisi
Öztürk Savaş
Özaydın İsa
Sözmen Mahmut
Bir günlük DAK ırkı erkek bir buzağı anormal yüz yapısı şikayetiyle KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği'ne getirildi. Anamnezde doğal aşım sonrası normal doğumla dünyaya gelen yavrunun aynı anadan olan diğer kardeşlerinde herhangi bir anomaliye rastlanmadığı ve aşımda kullanılan boğanın geçmişi hakkında hasta sahiplerinin bilgisinin olmadığı öğrenildi. İnspeksiyon ve palpasyorida ağız içinden başlayıp burun deliklerini birbirinden ayırarak alnın ortasına kadar ilerleyen bir yarık; yangın sonlandığı bölgede ise katı-esnek kıvamlı, 3 cm eninde, 2 cm boyunda ve koni şeklinde beyaz-gri renkli bir kitlenin varlığı belirlendi. ,. Sedasyon ve lokal anestezi eşliğinde yarık bölgesinin revizyonu ve kitlenin rezeksiyonu gerçekleştirildi. Bu işlemlerin ardından burun delikleri ye alın bölgesini normal anatomik konumuna getirmek için rekonstrüktif cerrahi uygulandı. Rezeke edilen kitlenin histopatolojik incelemesi sonucu konjenital apokrin ter bezi nevusu olduğu belirlendi. Olgunun post-operatif 2.5 ay süreyle ve değişik zaman dilimlerinde yapılan kontrollerinde rekonstrüksyon bölgesi ve genel durumunda herhangi bir bozukluğun olmadığı görüldü.
rekonstrüktif cerrahi,buzağı,veteriner hekimlik,doğumsal anomaliler,cerrahi işlemler,histopatoloji,yüz yarığı
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi