Tuj Irkı Bir Koyunda Oküler Yassı Hücreli Karsinoma Olgusu
öztürk savaş
özaydı isa
sözmen mahmut
Bu makalede Tuj ırkı bir koyunda tespit edilen oküler yassı hücreli karsinoma olgusunun klinik ve histopatolojik bulgularının aktarılması amaçlandı. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Polikliniğine getirilen 4 yaşlı, Tuj ırkı bir koyun olgu materyalini oluşturdu. Anamnez bilgilerinden yaklaşık bir yıldır sol gözde nohut büyüklüğünde olan fakat son 2 ayda ise hızlı büyüme gösteren bir kitlenin varlığı öğrenildi. Klinik muayenede sol gözde, 5 cm çapında, sert kıvamda, hemorajik, karnıbahar şeklinde papiller üremeler ve yüzeyde ülserasyon ile karakterize, medial kantusun orbital kemiğini de içine alan ve bulbus okuliyi baskılayan bir kitle belirlendi. Sol göz küresinin, kitlenin yaptığı basınçla atrofik hal almış olduğu ve panoftalmia purulenta ile birlikte konjunktivada şemosis şekillendiği görüldü. Sedasyon ve genel anesteziyi izleyerek bulbus oculi, konjunktival dokular, gözün tüm eklenti bezleri ve retrobulbar kaslar ekstirpe edildi. Daha sonra kitlenin total ekstirpasyonu ve köken aldığı orbital kemik yüzeyinin küretajı yapıldı. Kanamalar durdurulduktan sonra, göz kapaklan, deri altı bağ doku gevşetilip dren yerleştirilebilecek bir aralık bırakılarak dikildi. Operasyon bölgesine antibiyotikli fitil dren konan hasta 7 gün süreyle post-operatif antibiyotik uygulaması ve yara bakımının ardından taburcu edildi. Operasyonla alınan kitlenin histopatolojik incelemesinde kitlenin oküler yassı hücreli karsinoma olduğu saptandı.
Tuj,histopatoloji,karsinom,koyun,koyunlar
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi