Rectal Catheterization for the Diagnosis of Iatrogenic Descending Colon Injuries During CO2 Laparoscopy An Experimental Study
Ülker Kahraman
Aksoy Özgür
Hüseyinoğlu Üflettin
Ermutlu Celal Şahin
Sülü Barlas
Kılıç Engin
CO2 laparoskopisi sırasındaki barsak yaralanmalarının ancak %35.7si ameliyat sırasında fark edilebilmektedir. Yaralanmaları teşhis edebilmek amacıyla rektuma hava verilmesi düşünülse de, bu uygulama kontamine barsak içeriğinin yayılma şansını arttırabilir. Bu deneysel çalışmada CO2 laparoskopisinde rektal kateterizasyonun küçük ya da fark edilmeyen barsak yaralanmalarındaki rolünü belirlemeyi amaçladık. Yedi tane beyaz, dişi Yeni Zelanda tavşanının karnı 12 mmHg basınca erişene kadar gazla şişirildi. Ucu idrar torbasına sıkıca bağlanmış 8 G idrar sondası tavşan rektumuna yerleştirildi. Bir 21 G iğnenin ucuyla inen kolon delindi. Deney süresince CO2 kullanımı ve idrar torbasında izlenen hacim değişiklikleri kaydedildi. Torbaya akışı göstermek için metilen mavisi kullanıldı. Kolonun delinmesinden sonra anlamlı miktarda gaz idrar torbasında birikti ve metilen mavisi kateter içine aktı. Bu bulguya göre, transanal uygulanan ve idrar torbasına bağlanan bir kateter, laparoskopik cerrahi sırasında oluşabilecek küçük ya da fark edilmeyen barsak yaralanmalarının tanısında yardımcı olabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi