Karaciğer ve Dalak Laserasyonları İle Birlikte Bulunan İntraperitoneal Mesane Rüptürünün Ayırıcı Tanısında Intravenöz Fluoresceinin Etkinliğinin Araştırılması Tavşan Modelinde Deneysel Bir Çalışma
Kürşat Çeçen
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. Ramazan KOCAASLAN
Prof. Dr. Başak KURT
Sadık Yayla
Ünlüer Erdinç
Ünlüer Erdinç
Seda Aslan Kılavuz
Saime Yeşer Aslanoğlu
Fatma Öztürk
Bu çalışmada mesane rüptürü ile birlikte karaciğer ve dalak laserasyonu oluşturulan tavşanlara intravenöz yolla fuorescein verilerek parasentezyöntemiyle mesane rüptürünün tanısının ve ayırıcı tanısının saptanması amaçlandı. Çalışmada 24 adet erkek New Zealand ırkı tavşan kullanıldı. Tavşanlar8erli 3 gruba ayrıldı. Grup 1e iatojenik mesane perforasyonu oluşturulan tavşanlar, Grup 2ye iatrojenik karaciğer ve dalak laserasyonu oluşturulantavşanlar ve Grup 3e ise iatrojenik mesane rüptürü, karaciğer ve dalak laserasyonu oluşturulan tavşanlar dahil edildi. Tüm tavşanlara vena auricularismagnadan intravenöz yolla fuorescein verilerek, rüptüre mesane içerisindeki fuoresceinin karın boşluğuna karışıp karışmadığı parasentez yöntemiylearaştırıldı. Her 3 gruptaki abdominal boşluğa birikmiş fuoresceinli mayilerin renk tonları ayrı ayrı gözlemlendi. Parasentez sıvısında çıplak gözle fuoresceingözleniyorsa F (+), gözlenmiyorsa F (-) olarak kaydedildi. Grup 1de yapılan sistoskopik muayenede, mesane rüptürü sonrasında fuorescein ile boyanmışidrarın abdominal boşluğa geçtiği gözlendi. Eşzamanlı yapılan parasentezde, Grup 1deki fuoresceinli idrarın enjektör içerisine geldiği görüldü. Grup 2dekaraciğer ve dalak laserasyonu sonrasında, fuoresceinin abdominal boşluktaki organları boyadığı gözlendi. Çıplak gözle hemorajik mayinin fuorescein ileboyanması net olarak fark edilemedi. Grup 3e yapılan işlemler sonrasında, hemorajik ve idrar ile karışmış fuorescein net olarak belirlenebildi. Bu çalışmaile intraperitoneal mesane rüptürlerinde intravenöz yolla fuorescein uygulamasının pratikte tanısal bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi