Traumatıc Luxatıons of the Elbow in Cats and Dogs
altunatmaz kemal
şaroğlu murat
aksoy özgür
Küçük hayvan pratiğinde travmatik dirsek eklemi çıkıkları, yaygın olarak gözlenir. Çıkıkların büyük çoğunluğu lateral doğrultuda şekillenir. Çalışma materyalini 1998-2004 yıllan arasında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği'ne ön ayağına basamıyor şikayetiyle getirilen 5 kedi, 17 köpek oluşturdu. Olgulara çıkığın durumuna göre açık ya da kapalı ret uygulandı. Kapalı ret uygulamasında klinik sonuçlar, yürüyüş sırasında oluşan topallığın derecesine göre; 4 olguda mükemmel, 2 olguda iyi, 2 olguda orta ve 1 olguda zayıf olarak belirlendi. Açık ret uygulamasında aynı kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmede klinik sonuçlar; 1 olguda mükemmel, 4 olguda iyi, 1 olguda orta ve 6 olguda zayıf olarak gözlendi. Çalışma sonunda, kapalı ve açık ret uygulanan olgulara ait radyolojik ve klinik sonuçlar değerlendirildi. Buna göre, kapalı reddi takiben elde edilen sonuçlar daha memnuniyet verici bulundu.
topallık,teşhis,dirsekler,cerrahi,eklem hastalıkları,klinik görünüm,tedavi,kedi,köpek,travma
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi