Kedi ve Köpeklerde Sakroiliak Ayrılmaların Klinik Değerlendirilmesi 56 olgu 2000 2003
Aksoy Özgür
Acar Suphi Erdem
Düzgün Oktay
Mutlu Zihni
Bu çalışmada, klinik ve radyografik muayenelerle sakro-iliak ayrılma tanısı konan olgularda eş zamanlı komplikasyonların belirlenerek gerek konservatif ve gerekse farklı operatif tekniklerin geç dönem klinik sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır. Değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki, 32 kedi ve 24 köpekte anamnez bilgileri, klinik ve radyografik muayeneler ışığında belirlenen 48 unilateral ve 8 bilateral sakroiliak ayrılma ile bunlarla eş zamanlı şekillenen yumuşak/sert doku yaralanmaları çalışma kapsamına alındı. Olguların 32'si operatif (20 kedi ve 12 köpek), 6'sı hem operatif hem konservatif (4 kedi ve 2 köpek) ve 15'i konservatif (7 kedi ve 8 köpek) yöntemle sağaltıldı. Diğer olgulardan, bir kediye genel durumunun desteklenmesi için devam eden sağaltım sürecinde öldüğü, iki köpeğe ise operasyona getirilmediği için müdahale edilememiştir. Bazı olgularda müdahaleyi takiben ve geç dönemde hematüri, konstipasyon, parezi, vida gevşemesi ve buna bağlı gelişen pelvis kanalı daralması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldı. Çalışma sonrasında farklı nedenlerden ötürü değerlendirilemeyen olgular dışındakilerden 44 olgunun yürüyüş fonksiyonlarının normal olduğu 4 olgunun ise çeşitli derecelerde topalladığı saptandı. Sakro-iliak ayrılmanın çeşitli yumuşak/sert doku lezyonlarıyla birlikte ortaya çıktığı, sağaltım aşamasında ve öncesinde bunun göz önünde bulundurulması gerektiği ayrıca uygun büyüklükteki tek vida uygulamasının gerekli stabilizasyonu sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
kemik,topallık,hastalık seyri,cerrahi,kemik kırıkları,komplikasyonlar,kedi,cerrahi işlemler,köpek,eklemler (hayvan),kırık tesbiti
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi