Radiological Assessment of Vertebral Column and Spinal Cord Lesions in Dogs 266 Cases 1993 2002
Devecioğlu Yalçın
Altunatmaz Kemal
Aksoy Özgür
Acar Suphi Erdem
Bu çalışma ile, köpeklerde, kolumna vertebralis ve medulla spinalis'de şekillenen lezyonların, ırk ve yaş dağılımları ile lokalize olduğu bölgelerin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, kolumna vertebralis ve medulla spinalis lezyonu saptanan toplam 266 köpeğin radyografileri değerlendirildi. Olguların, 95'inde intervertebral disk hastalığı, 83'ünde spondilosis deformans, 70'inde kırık, 10'unda luksasyon, 7'sinde subluksasyon, 3'ünde diskospondilitis, 1'inde spondilitis ve 1'inde de ateşli silah mermisine bağlı yaralanma saptandı (bu olguların 3'ünde intervertebral disk hastalığı ve spondilosis deformans, 1'inde de kırık ve luksasyon birlikte gözlendi). İntervertebral disk hastalığı bulunan olguların yaş ortalaması 5.7, spondilosis deformans bulunan olguların yaş ortalaması da 8.5 olarak belirlendi. Çalışmada toplam 238 aralıkta intervertebral disk hastalığı tanısı kondu ve bunların, % 1.7'si $C_2-C_7$, %9.7'si $T_1-T_9$, % 42.4'ü $T_{10}-L_1$ , % 16.8'i $L_1-L_4$ ve % 29.4'ünün de $L_4-L_7$ arasında lokalize olduğu gözlendi. Spondilosis deformans lezyonlarının % 31.2 oranında torakal, % 68.8 oranında da lumbal vertebralar arasında şekillendiği saptandı. Torakal bölgedeki lezyonların % 71'inin $T_9-T_{13}$, % 29'unun da diğer torakal vertebralar arasında, lumbal bölgede ise % 49.5' inin $L_1-L_4$, % 29'unun $L_5-L_7$ ve % 21.5'inin de $L_7-S_1$ arasında şekillendiği belirlendi. Kırık, luksasyon ve subluksasyonlarm sıklıkla torako-lumbal bölge ve lumbo-sakral bölgeye yakın oluştuğu görüldü. Diskospondilitis olgularının birinde lezyonun $L_4-L_5$, diğer birinde $T_6-T_7, T_7-T_8 ve T_8-T_9$, diğerinde ise $T_{11}-T_{12}, T_{12}-T_{13}, T_{13}-L_1$ ve $L_1-L_2$ intervertebral aralıklarda şekillendiği saptandı. Kolumna vertebralis ve medulla spinalis'de şekillenen lezyonlarm, ırk ve yaş dağılımları ile çoğu kez lokalize olduğu bölgelerin belirlendiği bu çalışmanın, nörolojik hastalıkların tanısına ışık tutabileceği kanısındayız.
omurilik,lezyon,radyoloji,omurga,köpek,Medulla spinalis
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale