Kedi ve Köpeklerde Ossa Coxae Kırıkları ile Buna Bağlı Gelişen Komplikasyonların Sağaltımı ve Geç Dönem Sonuçlarının Klinik Değerlendirilmesi
Aksoy Özgür
Özsoy Serhat
Bu çalışmada ossa coxae kırıklarının kedi ve köpeklerdeki yaygınlığı, bunların oluşum nedenleri, kırıkların tipi, komplikasyonları ve sağaltım seçeneklerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu kapsamda, değişik ırk, yaş ve cinsiyette, 61 köpek ve 41 kedide (102 olgu) saptanan 239 ossa coxae (77 pubis, 69 ilium, 52 ischii ve 41 acetabulum) kırığı değerlendirildi. Lezyonlann tanısında anamnez bilgileri yanında klinik ve radyolojik muayenelerden yararlanıldı. Çalışma kapsamına alınan kırık olgularının 54 (22 acetabulum, 30 ilium, 2 ischii kırığı)'ünde operatif; 65 (12 acetabulum, 24 ilium, 19 pubis, 10 ischii kırığı)'inde konservatif; 63 (2 acetabulum, 35 pubis, 26 ischii kırığı)'ünde de hem operatif hem de konservatif sağaltım uygulandı. Diğer olguların bazılarında travmanın etkisiyle kısa sürede ölüm şekillendi, bir kısmında da sahiplerinin tedaviyi kabul etmemesi veya zamanıda tedaviye getirilmemesi nedeniyle sağaltım uygulanmadı. Bazı olgularda ise şiddetli travma ve yaygın eş zamanlı lezyonlar nedeniyle ötenazi uygulandı.Değerlendirme sonucunda, aynı dönemde toplam 936 kırığın 239'unu oluşturan ossa coxae kırıklarının, köpek ve kedilerde karşılaşılan tüm kırıkların % 25.5 (acetabulum % 17.1, pubis %32.2, ilium % 28.8 ve ischii % 21.7)'ini oluşturduğu belirlendi. Olguların 35'inde iyileşme döneminde defekasyon güçlüğü, siyatik ve femoral sinir parazisi, pelvis kanalında daralma gibi farklı komplikasyonlarla karşılaşıldı. Bunların 8'inde sağaltım amacıyla operatif girişim uygulandı. Çalışma boyunca, 9 kedi ve 13 köpeğin geç dönem klinik durumları farklı nedenlere bağlı olarak değerlendirilemedi. Diğer olgularda hasta sahiplerinden alınan bilgiler ve yapılan klinik muayenelerle 27 kedi ve 29 köpekte normal yürüyüşle birlikte iyileşme saptanırken 24 (19 köpek, 5 kedi) olguda çeşitli komplikasyonlara bağlı değişik derecede topallık belirlendi.
kemik kırıkları,klinik muayene,kedi,olgu çalışmaları,köpek,operatif sağaltım,Ossa coxae
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergis