Köpeklerde Legg Calve Perthes Avasküler Femur Başı Nekrozu Lezyonlarının Etiyolojik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi
Özsoy Serhat
Altunatmaz Kemal
Aksoy Özgür
Bu çalışmada, legg-calve -perthes (avaskuler femur başı nekrozu) hastalığı belirlenen 49 olgu, etiyolojik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Hastalık belirlenen köpekler, yaş, ırk, cinsiyet ve lezyonun tek ya da çift taraflı olması gibi kriterler açısından değerlendirildi. Ventrodorsal (VD) simetrik pozisyonda elde edilen röntgenler, femur başı, boynu ve acetabulum'daki değişimler bakımından incelendi. Hastalığın en yaygın olduğu dönem 12 aylık yaş olarak saptandı. En fazla görüldüğü ırk ise terrier olarak belirlendi. Radyolojik değerlendirmede; 10 femur başının hafif, 44 femur başının ise ileri derecede etkilendiği belirlendi. Olguların 20'sinde kaput femoris rezeksiyonu yapıldı.
etiyoloji,radyoloji,köpek,bacaklar
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale