Use of essential oil mixture to improve antioxidant capacity and concentrations of cecum short-chain fatty acids in Turkish domestic geese (Anser anser)
DURNA AYDIN ÖZLEM
Dicle Üniversitesi, Türkiye
YILDIZ GÜLTEKİN
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Dr. Öğr. Üyesi Songül ULUFER BULUT
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KANICI TARHANE
AMBARCIOĞLU KADRİYE PINAR
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Bu çalışmanın amacı, içme suyuna eklenen uçucu yağ karışımının kazlarda antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yüz sekiz civciv (3 günlük) rastgele 3 gruba ve her bir grup 6 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma grupları şu şekildedir: C (Kontrol; Katkı takviyesiz); E1 (0,4 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli) ve E2 (0,8 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli). Deneme süresi 13 haftadır. Denemenin ilk 4 haftasında hayvanlar civciv dönemi besin madde ihtiyaçlarına gore beslenmiştir. Denemenin son 9 haftasında Kars ili şartlarında merada beslenmiştir. Denemenin 4. haftası ve bitiminde, GSH linear bir artış göstermiştir (sırasıyla P=0,008 ve P=0,004). Ancak, MDA, GSH, SOD, GPx, CAT, nitrik oksit, seruloplazmin, albümin, toplam protein ve globulin konsantrasyonları muameleleren önemli düzeyde etkilenmemiştir. Deneme sonunda asetik asit, butirik asit, izokaproik asit ve toplam kısa zincirli yağ asidi konsantrasyonları dereceli uçucu yağ karışımı ile doğrusal olarak etkilenmiştir. Propiyonik asit, izobütirik asit, valerik asit, izovalerik asit, kaproik asit ve BCFA konsantrasyonları açısından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, kazlarda içme sularında bulunan uçucu yağ karışımı, antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığını iyileştirmede kullanılabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Univ Vet Fak Derg