img
Use of essential oil mixture to improve antioxidant capacity and concentrations of cecum short-chain fatty acids in Turkish domestic geese (Anser anser)    
Yazarlar
DURNA AYDIN ÖZLEM
Dicle Üniversitesi, Türkiye
YILDIZ GÜLTEKİN
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Oğuz MERHAN Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Songül ULUFER BULUT Dr. Öğr. Üyesi Songül ULUFER BULUT
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KANICI TARHANE Dr. Öğr. Üyesi Ayşe KANICI TARHANE
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
AMBARCIOĞLU KADRİYE PINAR
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Enes AKYÜZ Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmanın amacı, içme suyuna eklenen uçucu yağ karışımının kazlarda antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Yüz sekiz civciv (3 günlük) rastgele 3 gruba ve her bir grup 6 alt gruba ayrılmıştır. Araştırma grupları şu şekildedir: C (Kontrol; Katkı takviyesiz); E1 (0,4 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli) ve E2 (0,8 ml / L uçucu yağ karışımı takviyeli). Deneme süresi 13 haftadır. Denemenin ilk 4 haftasında hayvanlar civciv dönemi besin madde ihtiyaçlarına gore beslenmiştir. Denemenin son 9 haftasında Kars ili şartlarında merada beslenmiştir. Denemenin 4. haftası ve bitiminde, GSH linear bir artış göstermiştir (sırasıyla P=0,008 ve P=0,004). Ancak, MDA, GSH, SOD, GPx, CAT, nitrik oksit, seruloplazmin, albümin, toplam protein ve globulin konsantrasyonları muameleleren önemli düzeyde etkilenmemiştir. Deneme sonunda asetik asit, butirik asit, izokaproik asit ve toplam kısa zincirli yağ asidi konsantrasyonları dereceli uçucu yağ karışımı ile doğrusal olarak etkilenmiştir. Propiyonik asit, izobütirik asit, valerik asit, izovalerik asit, kaproik asit ve BCFA konsantrasyonları açısından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak, kazlarda içme sularında bulunan uçucu yağ karışımı, antioksidan kapasite ve bağırsak sağlığını iyileştirmede kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Univ Vet Fak Derg
Dergi ISSN 1300-0861
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Dergi Grubu Q4
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2022
Cilt No 69
Sayfalar 313 / 318
Doi Numarası 10.33988/auvfd.876578
Makale Linki http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/download/article-file/1563784