TARİH DERS KİTAPLARINDA SAVAŞ KONULARININ ANLATIMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
Prof. Dr. Özgür AKTAŞ
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim tarih ders kitaplarındaki savaşların yeralış tarzını ele almaktır. Çalışma doküman analizi yönteminedayanmaktadır. Çalışmada ortaöğretim tarih ders kitapları incelenerekanlatılan savaşlar tespit edilmiştir. Bu savaşların önemli noktalarıvurgulanmıştır. Çağdaş Türk ve Dünya tarihinin müfredat programınagirmesi 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren olan savaşları da derskitaplarına taşımıştır. Bu dönemde Almanyanın ve Komünist yönetimlerinyayılma politikaları nedeniyle savaşların yaşandığı görülmüştür. Yirminciyüzyılda Sovyetler Birliğinin dağılmas ıyla meydana gelen savaşlar veAfrika kıtasında iç savaşlar yaşanmıştır. Yirmi birinci yüzyılda savaşların içsavaşlar ve terörizm şeklinde gerçekleşeceği düşünülmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstititüsü Dergisi