ABD Tarih Ders Kitaplarında Savaşların Anlatım Tarzı Üzerine Bir Değerlendirme
Prof. Dr. Özgür AKTAŞ
Bu çalışmanın amacı Amerika Birleşik Devletleri tarih ders kitaplarında yer alan savaşları ve bu savaşların anlatım tarzını değerlendirmektir. Çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla literatür taraması yapılmış ve konuyla ilgili tarih ders kitapları incelenmiştir. ABD tarih ders kitaplarında ABD'nin İngiltere'den bağımsızlığı, ABDMeksika Savaşı, ABD İç Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş Dönemi, ABD'nin Irak ve Afganistan'a müdahaleleri önemli yer tutmaktadır. ABD tarih ders kitaplarında Amerikan İç Savaşı en fazla yer verilen savaştır. Bunun yanında tarih ders kitaplarında Yerli Amerikalılarla (Kızılderililerle) yapılan savaş da önemli yer tutmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri tarihinde ikinci Dünya Savaşı ise haklı ve onurlu bir savaş olarak görülmektedir. Amerikan tarih ders kitaplarında iç politikada ise en tartışmalı savaşın Vietnam Savaşı olduğu dile getirilmektedir. 11 Eylül 2001 tarihinden sonra ise ABD en büyük düşman kategorisinde terörizmi tanımlamaktadır. ABD tarih ders kitaplarında savaşlara yaklaşım ABD'nin kendi perspektifinden değerlendirilmiştir.
Dergi Adı Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM