COVID-19 Pandemisinde Yaşlı Bireylerin Kullandıkları Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerinin Belirlenmesi: Tanımlayıcı Kesitsel Araştırma
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül PARLAK
Doç. Dr. Zümrüt AKGÜN ŞAHİN
Amaç: Araştırmada, yaşlı bireylerin koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus disease-2019 (COVID-19)] pandemi sürecinde başvur- dukları geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) yöntemlerinin belir- lenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, bir il merkezindeki 372 yaşlı bireyle COVID-19 pan- demisi döneminde yürütülmüştür. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan “Anket Formu” kullanılarak telefon ile görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu yaşlı bireylerin sosyodemografik verileri, COVID-19’dan korunmak amacıyla yapılan uygulamalar ve COVID- 19 pandemi sürecinde kullandıkları GETAT yöntemlerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde ta- nımlayıcı istatistiksel yöntemler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bul- gular: Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin %55,4’ü kadın, %79,8’i evli ve %34,9’u okuryazar değildir, %56,7’si en az bir kronik hastalığa sa- hiptir ve %55,9’u sürekli ilaç kullanmaktadır. Pandemi döneminde yaşlı bireylerin %76,9’unun COVID-19’dan korunmak için GETAT kullan- dığı belirlenmiştir. GETAT yöntemlerinden en fazla tercih edilen yön- temin bitkisel ürünler (%92,3) olduğu ve bitkisel ürün olarak en fazla kuşburnu çayı (%28,0), ısırgan otu (%25,9) ve adaçayının (%22,4) tü- ketildiği belirlenmiştir. Sonuç: Yaşlı bireylerin pandemi sürecinde vi- rüsle savaşmak amacıyla GETAT yöntemlerinden bitkisel ürünleri yüksek oranda kullandıkları saptanmıştır. Şifalı bitkilerin sağlığa olumlu etkilerinden yararlanmak için uygun şekilde saklanması, hazır- lanması ve uygun miktarda tüketimi önem taşımaktadır. Bitkilerin yan- lış kullanımından kaynaklanan tehlikelerin önlenebilmesinde özellikle geriatri hemşirelerinin eğitim ve danışmanlık hizmeti yapmaları öne- rilmektedir.
Dergi Adı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi
Basım Tarihi 03-2023