Kars yöresinde atık yapmış inek sürülerinden alınan süt ve vajinal sıvap örneklerinden Brusella etkenlerinin bakteriyolojik ve moleküler tanımlanması
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Prof. Dr. Salih OTLU
Kars merkez ve Selim ilçesine bağlı köylerde atık yaptığı bilinen sığır sürülerinde bulunan ve hastalığa karşı aşılanmamış 250 inekten elde edilen süt ve vajinal sıvap örnekleri olmak üzere toplam 500 örnek Brusella cinsi bakteriler yönünden kültürelolarak değerlendirildi. Bakteriyolojik inceleme sonucunda 250 süt örneğinin 11 (%4.4)’inden ve 250 vajinal sıvap örneğinin 16 (%6.4)’sından olmak üzere toplam 27 (%5.4) örnekten Brucella spp. izolasyonu yapıldı. Bu izolatların, Brusella cinsine (Ompbp26) ve eritritol (ery) genine spesifik primerle yapılan PCR incelemesinde hepsinin Brucella spp. ve saha suşları olduğu görüldü.İzole edilen tüm suşlar B. abortus biyotip 3 olarak tiplendirildi. Ayrıca bu izolatların RAPD-PCR ile incelemesinde elde edilen DNA profillerinin, B. abortus S19 ile homoloji gösterdiği tespit edildi.
sığır,biyotip,Kars,Brucella abortus,inek,vajina,yavru atma,Türkiye,soy,süt sığırı,süt,süt ineği,bakteriyel hastalıklar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI