An investigation of a possible involvement of BVDV BHV 1 and BHV 4 infection in abortion of dairy cattle in Kars district of Turkey
Yakup Yıldırım
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Atila Taner Kalaycıoğlu
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Seval Bilge Dağalp
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Arf Majarashin
Prof. Dr. Özgür ÇELEBİ
Doç. Dr. Doğan AKÇA
Bu araştırmada, Kars yöresinde süt sığırı sürülerinde görülen abort vakalarında BVDV, BHV-1 ve BHV-4 enfeksiyonlarının olası etkileri serolojik olarak araştırıldı. Kan serumu örnekleri son yıllarda abort vakalarının sıklıkla görüldüğü gebeliğin ilk ve ikinci üç aylık dönemlerinde, atık yapmış 140 sığırdan toplandı. Kan serumu örnekleri BHV-1 ve BHV-4 spesifik antikorların varlığı ELISA, BVDV spesifik antikorların varlığı ise nötralizasyon testleri ile analiz edildi. ELISA tekniği ile örneklerin %61.4’ünde (86/140) BHV-1 ve %29.3 (41/140)’ünde BHV-4 spesifik antikorlar yönünden pozitiflik saptandı. Virus nötralizasyon testi ile de örneklerin %52.9’unun (74/140) BVDV’üne spesifik nötralizan antikor taşıdığı belirlendi. Örneklerin %11.4’ünün ise üç enfeksiyona da spesifik antikorlara sahip olduğu tespit edildi. Sonuçlar değerlendirildiğinde, Kars yöresinde meydana gelen abort vakalarından diğer enfeksiyöz ajanların yanı sıra BHV-4, BHV-1 ve BVDV enfeksiyonlarının da sorumlu olabileceği anlaşılmaktadır. Ayrıca örneklenen sürülerde yüksek BVDV seroprevalansı’nın varlığı, sürü içerisinde persiste enfekte hayvanların varlığını akla getirmektedir. Bu çalışma’nın sonuçları işığında viral enfeksiyonların neden olabileceği abort vakalarının kontrolü için aşılama çalışmalarının, gebelik döneminden önce yapılmasının faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi