Use of Immunoperoxidase Technique in Smears Prepared from Vaginal Secretions in Early Diagnosis of Listerial Abortions in Cattle
DAĞ Serpil
AKÇA Doğan
KARAMAN Musa
ÇELEBİ Özgür
ÖZEN Hasan
BÜYÜK Fatih
ŞAHİN Mitat
Listeriozis; ruminantlarda meningoensefalitis, septisemi ve abortusa neden olan, genellikle sporadik seyirli bir enfeksiyondur. Bu çalışmada sığır listerial abortlarında erken ön tanı amacıyla immunoperoksidaz boyama yönteminin kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla atık yapan 96 sığırdan alınan vajinal sıvap örneklerinden hazırlanan sürme preparatlar L. monocytogenes antikoru ile immunoperoksidaz boyama yöntemi kullanılarak boyandı. Bakteriyolojik kültür metodu ile vajinal sıvap örneklerinde etkenin varlığı araştırılarak immunoperoksidaz yönteminin sonuçları ile karşılaştırıldı. Bakteriyolojik kültürü pozitif olan 5 adet vajinal sıvap örneğinden hazırlanan sürme preparatların 4ünde ve negatif sonuçlanan 91 adet örneğin 3ünde olmak üzere toplam 7 örnekte immunoperoksidaz ile pozitif reaksiyon saptandı. İmmunoperoksidaz metodu kültür metodu ile karşılaştırıldığında duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %80 ve %96.7 olarak saptandı. Sonuç olarak vajinal akıntılardan hazırlanan sürme preparatlarda immunoperoksidaz tekniğinin aynı gün içerisinde sonuç alınması nedeni ile listerial abortların ön tanısı amacıyla kullanılabileceği ancak bu yöntemin etken izolasyon ve identifikasyonuna yönelik olarak yürütülen bakteriyolojik kültür yöntemi ile desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı.
sığır,teşhis,üreme bozuklukları,immunoperoksidaz tekniği,doğruluk,yavru atma,Listeria monocytogenes,vajina smiri,tanı teknikleri,bakteriyel hastalıklar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi