The Effects of Dexamethasone on Claudin Tight Junction proteins in 18-day Embryonic Chick Intestine.
Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
Betty L Black
Claudin (cldn) protein ailesi sıkı bağlantı yapılarının (tight junctions) temel birleşenidir ve sıkı bağlantı zincirlerinin bariyer fonksiyonuna direk etki eder. Sıkı bağlantıların gelişmiş dokulardaki bariyer fonksiyonuna katkısının yanında, bu bağlantı proteinleri, epitelin embriyonik gelişimi süresince mevcuttur ve normal gelişim için gereklidir. Glukokortikoitler bağırsak dahil birçok dokunun embriyonik gelişimi için esastır. Aynı şekilde, sıkı bağlantıların bütünleşmesine uyarıcı etkileri mevcuttur. Bu çalışmada, sentetik bir glukokortikoit olan dexamethasone (DEX)’in in vitro koşullarda 18 günlük embriyonik civciv bağırsağındaki sıkı bağlantı proteinlerinin mRNA ekspresyonlarına bir etkisinin olup olmadığı kantitatif Real-Time PCR (RT-PCR) kullanılarak araştırıldı. Henüz yumurtadan çıkmamış civciv bağırsağı bu çalışma için uygun bir model olmaktadır, çünkü epitelyumdaki bariyer henüz tam olarak oluşmamış ve ayrıca bu bağırsak 24 saatlik organ kültüründe morfolojik bütünlüğünü koruyabilmektedir. RT-PCR analizleri hem cldn-3 hem de cldn-5 sıkı bağlantı proteinlerinin gen ekspresyonlarının DEX’in etkisiyle doza bağlı olarak arttığını ortaya çıkartmıştır.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce