TÜRKİYE’NİN DEMİRYOLU YÜK TAŞIMACILIĞI TALEBİNİN ZAMAN SERİSİ ANALİZİ İLE TAHMİNİ
Doç. Dr. Özlem KARADAĞ ALBAYRAK
Taşıma modları içinde yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen kütlesel taşımada navlunmaliyeti oldukça düşük olan mod demiryolu taşımacılığıdır. Demiryolunda taşınacak yük miktarınıntahmin edilmesi etkin planlama yapılmasını sağlar. Bu çalışma Türkiye’de demiryolu yüktaşımacılığına oluşacak talep modeli 1978-2018 arasındaki yıllık zaman serisi verilerini kullanarakanaliz edilmiştir. Johansen eşbütünleşme analizi ve varyans hata düzeltme modeli ile tahmininbelirleyicilerinin kısa ve uzun dönem esneklikleri tahmin edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göredemiryolu yük talebinin en önemli belirleyicisi navlun oranı olmuştur. Demiryolu yük talebininnavlun oranına göre uzun dönem ve kısa dönem esneklikleri - 0,181 ve -0,184 ile çok yakındır.Demiryolu yükü talebinin uzun dönemli dış ticaret hacmi esnekliği anlamlı ve pozitiftir, yani ticarethacmi arttıkça demiryoluna oluşacak yük talebi artacaktır. Fakat demiryolu yükü talebinin uzundönemli Gayrisafi Katma Değer ve Yakıt Fiyatı esneklikleri anlamlı ve negatiftir. Yani budeğişkenlerdeki artık demiryolu yük talebini azaltacaktır. Hata düzeltme modeline göre demiryoluyük talebindeki herhangi bir son dönem sapmasının 55%’i bir yıl içinde düzeltilmekte ve uzundönem denge ilişkisi eski haline gelebilmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Google Scholar, Asos, Sobiad..
Basım Tarihi 04-2021